Artist Q&A

door | 22 feb 2023 | Persoonlijk

Het antwoord op 10 vragen die mij gesteld werden op social media!

Q1. Wat voor kunstopleiding heb je gedaan?

Ik heb geen kunstopleiding gedaan, ik ben autodidact. Nadat ik ontdekte dat ik goed kon schilderen heb ik mezelf van daaruit verder ontwikkeld. Ik heb een tijdlang veel geoefend met het naschilderen van foto’s, omdat ik realistische portretten wilde maken. Het naschilderen is een constant proces van observeren en verbeteren en daar leer je ontzettend veel van. Verder is het vooral een proces van proberen en mijn intuïtie volgen. Ik ben altijd op zoek naar inspiratie en goede ideeën.

Q2. Wanneer wist je dat je kunstenares wilde worden?

Ik kan me dat moment precies herinneren. In 2011 zat ik op de terugweg van mijn werk in de trein van Den Haag naar Amsterdam. Ik zag op Pinterest een afbeelding van een kleurrijk schilderij van een vrouw en kreeg een intens gevoel: “dit wil ik ook doen”. Daarna heb ik er niet zoveel mee gedaan eigenlijk, maar ik schilderde wel af en toe. In 2017 schilderde ik een vrouwengezicht voor de kaft van mijn proefschrift waar heel veel reacties op kwamen. Ik was toen wel heel verbaasd dat ik het vanuit het niets zo goed kon, maar ik had nog geen idee dat het zo’n groot deel van mijn leven zou worden. In 2018 wilde ik een groot schilderij maken voor ons nieuwe huis. In eerste instantie mislukte dat, maar het tweede schilderij was echt prachtig. Ik kon gewoon niet geloven dat ik het gemaakt had en liep een week lang op wolken. Dat was de start van mijn kunst avontuur.

paletmes kunstenaar
paletmes kunstenaar

Q3. Hoe meng je jouw kleuren?

Ik meng mijn kleuren op gevoel. Voor het mengen van huidskleur gebruik ik een mix van karmijnrood, okergeel, caput mortum violet en sienna bruin. Het maakt niet uit of ik een witte of zwarte vrouw schilder, de basis mengkleuren blijven gelijk. Verder meng ik alle kleuren gewoon op basis van wat ik mooi vind: een beetje van dit, een beetje van dat, een heel intuïtief proces.

Q4. Waarom schilder je met een paletmes?

In eerste instantie schilderde ik met kwasten, maar ik merkte al gauw dat mijn perfectionisme me daarbij enorm in de weg zat. Met een paletmes kon ik dat perfectionistische loslaten… Ik begon met grote vlakken met een paletmes en de details nog wel met een kwast, maar na verloop van tijd kon ik dat steeds meer loslaten. Inmiddels schilder ik alles met een paletmes en pak ik heel zelden nog een kwast. Ik maak nu ook mijn eigen impasto, een pasteuze verf die heel dik is en voelt als boter. Het voelt heerlijk om met die verf en een paletmes te schilderen!

 

Q3. Hoe meng je jouw kleuren?

Ik meng mijn kleuren op gevoel. Voor het mengen van huidskleur gebruik ik een mix van karmijnrood, okergeel, caput mortum violet en sienna bruin. Het maakt niet uit of ik een witte of zwarte vrouw schilder, de basis mengkleuren blijven gelijk. Verder meng ik alle kleuren gewoon op basis van wat ik mooi vind: een beetje van dit, een beetje van dat, een heel intuïtief proces.

Q4. Waarom schilder je met een paletmes?

In eerste instantie schilderde ik met kwasten, maar ik merkte al gauw dat mijn perfectionisme me daarbij enorm in de weg zat. Met een paletmes kon ik dat perfectionistische loslaten… Ik begon met grote vlakken met een paletmes en de details nog wel met een kwast, maar na verloop van tijd kon ik dat steeds meer loslaten. Inmiddels schilder ik alles met een paletmes en pak ik heel zelden nog een kwast. Ik maak nu ook mijn eigen impasto, een pasteuze verf die heel dik is en voelt als boter. Het voelt heerlijk om met die verf en een paletmes te schilderen!

paletmes kunstenaar

Q5. Hoelang doe je over een schilderij maken?

Dat varieert tussen de 20 en 50 uur. Het verschil zit hem niet zozeer in de grootte van het schilderij, maar vooral in de hoeveelheid details en afwerking. Esperanza heeft me bijvoorbeeld heel veel tijd gekocht vanwege alle details in de hoofddoek en ketting.

Q6. Wat voor muziek luister je tijdens het schilderen?

Ik luister meestal een chill lounge, het soort muziek dat ik ook vaak onder mijn reels plaats. Maar ik zet ook vaak series op die ik al eens eerder heb gezien. Daardoor hoef ik niet heel goed op te letten, maar kom ik wel in een hele lekkere focus. Dat geklets op de achtergrond vind ik heel gezellig. 

Q7. Wat is jouw beste schilderij?

Het schilderij dat ik morgen maak 😊. Ik groei nog steeds door ieder schilderij dat ik maak, en ik denk dat dat blijft. Het steeds verder ontwikkelen van je talent en skill en het leerproces vind ik het mooiste aan kunstenaar zijn. 

Q8. Wie is jouw favoriete kunstenaar?

Peter Terrin en Elena Gual vind ik heel tof vanwege hun bijzondere gebruik van een paletmes. Christiaan Lieverse en Isabelle Scheltjens bewonder ik door hun bijzondere materiaalgebruik van karpetten en mozaïek. De manier waarop Lindsay Rapp en Sophie Tea hun kunst weten te verkopen via social media is ook een enorme inspiratiebron.

paletmes kunstenaar
paletmes kunstenaar

Q9. Wie helpt jou bij de marketing EN SOCIAL MEDIA EN DAT SOORT DINGEN?

Ik doe alles zelf. Dat wil zeggen: SEO, Google Ads, Pinterest, Social Marketing, Affiliate, het bouwen van de webshop, beheer van social media, grafisch design, Indesign, Photoshop, Illustrator, voorraadbeheer, administratie, het inpakken en verzenden van bestellingen, het atelier schoonmaken. You name it: It’s all me.

Q10. Hoe verdeel je jouw tijd tussen kunst en je andere werk?

Op dit moment (begin 2023) werk ik twee dagen per week als freelancer in de gezondheidszorg. De rest van de tijd ben ik bezig met mijn kunst. Gemiddeld werk ik zo’n 50-60 uur per week, dus reken maar uit 😉, stiekem ben ik dus een fulltime kunstenaar.

Bonusvraag: Van wie heb je jouw creatieve talent geërfd?

Mijn moeder was ontzettend creatief, zij maakte alles zelf: kleding, knuffels, haakwerken, borduren, breien, macramé, handgemaakte kaarten, etc. Als kind kwam ik daardoor heel vaak in hobbywinkels. Schilderen deed mijn moeder niet, maar haar vader (mijn opa) was een hele goede schilder. Hij was architect en schilderde in zijn vrije tijd prachtige olieverfschilderijen in de stijl van Vermeer. 

Q9. Wie helpt jou bij de marketing EN SOCIAL MEDIA EN DAT SOORT DINGEN?

Ik doe alles zelf. Dat wil zeggen: SEO, Google Ads, Pinterest, Social Marketing, Affiliate, het bouwen van de webshop, beheer van social media, grafisch design, Indesign, Photoshop, Illustrator, voorraadbeheer, administratie, het inpakken en verzenden van bestellingen, het atelier schoonmaken. You name it: It’s all me.

Q10. Hoe verdeel je jouw tijd tussen kunst en je andere werk?

Op dit moment (begin 2023) werk ik twee dagen per week als freelancer in de gezondheidszorg. De rest van de tijd ben ik bezig met mijn kunst. Gemiddeld werk ik zo’n 50-60 uur per week, dus reken maar uit 😉, stiekem ben ik dus een fulltime kunstenaar.

Bonusvraag: Van wie heb je jouw creatieve talent geërfd?

Mijn moeder was ontzettend creatief, zij maakte alles zelf: kleding, knuffels, haakwerken, borduren, breien, macramé, handgemaakte kaarten, etc. Als kind kwam ik daardoor heel vaak in hobbywinkels. Schilderen deed mijn moeder niet, maar haar vader (mijn opa) was een hele goede schilder. Hij was architect en schilderde in zijn vrije tijd prachtige olieverfschilderijen in de stijl van Vermeer. 

paletmes kunstenaar