Vandaag mocht ik een kunstles op school geven aan groep 4 van basisschool “de Willibrord”. Het thema op deze school is “kunst” en de kinderen hebben de afgelopen weken al van alles geleerd over klassieke en moderne kunst. Ze zochten een kunstenaar om op bezoek te komen in de klas. Dat leek mij een heel tof idee, dus zo geregeld zo gedaan.

Door alle covid maatregelen kon het helaas niet “live”, maar wel digitaal! Dus was ik supergroot te zien op het Digibord ☺️. Op die manier kon ik als kunstenaar tóch in de klas zijn, én als bonus de leerlingen een behind-the-scenes kijkje geven in mijn atelier. 

Eerst kregen de basisschool leerlingen een digitale rondleiding door het atelier. Ik heb uitleg gegeven over alle materialen die ik gebruik. De kinderen waren het meest onder de indruk van het bladgoud dat ik gebruik. “Dat is toch niet echt goud?” Ze konden het eigenlijk niet geloven. Maar het is toch écht 22 karaat goud, op een heel dun belletje, zodat je het makkelijk kan toepassen. Wow… dat moest even inzinken.

Ook het feit dat ik voor mijn kunstwerken alleen maar paletmessen gebruik in plaats van kwasten vonden ze interessant. Een meisje wist heel slim aan de klas te vertellen dat Vincent van Gogh ook met paletmessen schilderde. Nou dat is pas een mooi compliment om met van Gogh vergeleken te worden 😍.

Het mooie van kinderen vind ik dat ze zo eerlijk zijn. Hun vragen zijn zo recht door zee. “Wat is het lelijkste schilderij dat je ooit hebt gemaakt?” en “Waarom zijn schilderijen zo duur?”. Vragen die een volwassene niet zo snel zou stellen. Maar hoe puur en oprecht kinderen wel zijn. Mijn mooiste schilderij? Dat is het schilderij dat ik morgen maak, want zelfs een ervaren kunstenares verbeterd zich nog met ieder kunstwerk. Het leer- en ontwikkelproces, dat is wat ik het mooiste vind aan mijn kunst.

Deze kunstles op school was een groot succes, misschien volgend jaar weer?

Handtekening Marjolein Poels - With love