Groot, groter, grootst: wat voor kunstwerk zoek jij?

door | 15 sep 2022 | Blog

Schilderijen zijn er in veel verschillende afmetingen. Wist je dat een groot kunstwerk je hele interieur kan veranderen? Het is niet alleen mooi, maar geeft je ook een gevoel en draagt bij aan de sfeer in een ruimte.

Voordelen van een groot schilderij

Een groot schilderij is niet alleen prachtig, het zorgt ook voor een bepaalde look and feel in je interieur. Het geeft je de kans om de bestaande kleuren in je woonkamer terug te laten komen aan de muur, zonder dat je zelf met potten verf aan de slag moet. Grote kunstwerken voor aan de muur zijn echte eyecatchers, waardoor er verder weinig decoratie nodig is. Sterker nog: het is juist slim om niet te veel accessoires rondom het schilderij te verzamelen. Dat doet af aan de grootte en de schoonheid van het kunstwerk. Wel is het heel mooi om kleuraccenten uit het schilderij terug te laten komen in je woonaccessoires, zodat jouw interieur goed op elkaar afgestemd is.

 

Nadelen van een groot schilderij

Het grootste nadeel van een groot schilderij is dat het kunstwerk te groot kan zijn voor de plek waar je het ophangt. Dit kun je eenvoudig voorkomen door goed na te denken over het formaat. Een ander nadeel is dat een groot kunstwerk moeilijker te combineren valt op een wand met meerdere foto’s of kunstwerken. Een kunstwerk met een groot formaat trekt namelijk al snel alle aandacht! Kies daarom voor een kunstwerk waar je echt heel blij van wordt en waar je niet snel op uitgekeken raakt. Stel jezelf daarom deze 5 vragen voordat je een kunstwerk aanschaft.

 

Hoe kies je het juiste formaat schilderij?

Bepaal om te beginnen waar je het kunstwerk wil ophangen, voordat je een groot schilderij voor aan de muur koopt. De meeste mensen hangen een groot schilderij in de woonkamer. Ik raad altijd aan om met schilder tape de afmeting van het gewenste schilderij te plakken. Voelt het te klein? Dan is een maatje groter een goede optie. Is het niet meer in verhouding? Dan kun je voor een kleiner formaat schilderij gaan. Om er zeker van te zijn dat mijn schilderijen ook bij jou thuis mooi passen, maak ik schilderijen die variëren van 80 cm tot 200 cm hoog.

 

Wat is een mooie plek voor een kunstwerk van groot formaat?

De mooiste plek voor een groot canvas schilderij, is een grote muur. Je wil dat de grootte van de muur en het schilderij met elkaar in verhouding zijn. Zorg er dus voor dat je aan alle zijdes van het frame minimaal een halve meter ruimte houdt. Hang je het schilderij op boven de bank? Kies dan voor een afmeting van minimaal 80 cm hoog. Hoe groot het schilderij boven de bank precies moet zijn, hangt af van de ruimte en de hoogte van het plafond. Bij een standaard plafondhoogte van ca. 250 cm kan je bijvoorbeeld denken aan een kunstwerk van 80 x 100 cm. Heb je een lager plafond? Kies dan voor een kunstwerk dat horizontaal georiënteerd is. Op die manier kan je nog steeds voor “groot” gaan, maar komt het kunstwerk niet tegen het plafond. Woon je juist in een huis met een hoger plafond of heb je bijvoorbeeld een vide? Dan is het fantastisch om die hoogte te benutten door een hoog kunstwerk op te hangen.

 

Leuk weetje: het grootste schilderij ter wereld

Het grootste schilderij ter wereld, The journey of humanity, heeft een afmeting van 1600 vierkante meter en is gemaakt door de Britse kunstenaar Sacha Jah-frie. In maart 2021 is dit schilderij geveild voor een bedrag van 62 miljoen dollar (zo’n 52 miljoen euro). De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. Het schilderij zou in delen verkocht worden, maar dat vond de koper zonde. Daarom kocht hij alle 70 delen. Waar de koper het gaat ophangen? Dat is nog onduidelijk.

Zie jij het ook wel zitten om een groot kunstwerk aan de muur te hebben? Kijk dan eens naar mijn collectie exclusieve Fine Art Prints. Dit zijn reproducties van originele werken die je kan nabestellen in verschillende maten. Ze worden met de hand gemaakt en voorzien van handgeschilderde details en bladgoud. Deze kunstwerken hebben een groot formaat en zijn voorzien van een luxe baklijst, waardoor je het schilderij direct aan de muur kan hangen.