Verzeker jezelf dat kunst écht is met een Certificate of Authenticity!

door | 18 jan 2022 | Blog

Een uniek kunstwerk is net klaar, de verf is nog niet helemaal opgedroogd en de geur van het pas gecreëerde schilderij vult nog het gehele atelier. Eén van mijn klanten wacht met smart en wil het schilderij maar al te graag aan de muur hangen. Wij maken haar alvast klaar om te versturen. Een belangrijke stap in het proces van verkoop tot verzending is het opmaken van een “Certificate of Authenticity”. Heb je daar weleens van gehoord? In dit blog vertel ik er meer over…

 

Wat is een Certificate of Authenticity?

Een “Certificate of Authenticity” is een veelvoorkomend begrip als we het hebben over kunst. Als kunstenaar verhoog je namelijk jouw integriteit met behulp van dit certificaat en wordt het risico op vervalsing verminderd. Aan het “Certificate of Authenticity” kunnen kunstcurators, kunstverzamelaars en kunstkopers namelijk herkennen dat het een origineel kunstwerk betreft, gemaakt door een professionele kunstenaar.

Fraude komt nog steeds vaak voor in de kunstwereld. Niet alleen worden grote sommen geld witgewassen in deze wereld, maar ook worden kunstwerken geregeld vervalst. Dat is zo gek nog niet, want met een smartphone en het internet is het eenvoudig om een foto of (slechte) kopie te maken. Het ‘Certificate of Authenticity’ bewijst dat jij de eigenaar bent van het originele werk en dus niet beschikt over een valse replica.

 

WAT STAAT ER OP HET CERTIFICAAT?

Op het ‘Certificate of Authenticity’ vind je informatie over:

  • De titel van het schilderij
  • De afmetingen van het schilderij
  • De gebruikte materialen
  • De datum van ondertekening van het certificaat
  • De locatie waar de kunstenaar gevestigd is
  • De handtekening van de kunstenaar

Ik merk uit ervaring dat kunst kopers het fijn vinden dat ik gebruik maak van ‘Certificate of Authenticity’. Het biedt hen een stuk zekerheid en exclusiviteit. Het is dan ook belangrijk om het ‘Certificate of Authenticity’ zorgvuldig te bewaren en niet kwijt te raken.

EN CERTIFICERING VAN FINE ART PRINTS?

Ook mijn Fine Art Prints hebben een ‘Certificate of Authenticity’. Deze certificaten bevatten twee extra elementen. Eerst wordt het nummer van de oplage op het certificaat vermeld (bijv. 5/20). Daarna wordt aan het certificaat een genummerd hologram met serienummer van Hahnemühle toegevoegd. Een tweede, identiek genummerd hologram wordt op de achterkant van de Fine Art Print aangebracht. De combinatie van het certificaat en hologram zorgt ervoor dat elk certificaat betrekking heeft op een unieke Fine Art Print.

Hahnemühle FineArt is een papierproductiebedrijf in Duitsland. Ze staan bekend als de belangrijkste producent van Fine Art papier voor traditionele schilder- en druktechnieken. De hoogste kwaliteit van kunstreproducties worden op Hahnemühle papier gemaakt. Het bijbehorende certificaat toont aan dat de Fine Art Print uit een beperkte oplage komt, van zeer hoge kwaliteit is en daarmee heel waardevol is.

Ook kunstverzamelaar worden en een exclusief origineel schilderij of Fine Art Print aan jouw muur hangen? Bekijk dan nu mijn collectie en ontvang ook zo’n prachtig ‘Certificate of Authenticity’ bij jouw unieke kunstwerk!

Handtekening Marjolein Poels