Kunst kopen? 5 vragen die je jezelf kunt stellen bij het kopen van kunst

door | 14 dec 2021 | Blog

Kunst kopen is een vorm van kunst. De één heeft het kopen en verzamelen van kunst van jongs af aan meegekregen, terwijl de ander pas op een later moment gegrepen wordt door kunst. Een schilderij kopen is een reis op zich en kan overweldigend voelen. Twijfel je om abstracte kunst te kopen? En weet je niet waar je op moet letten? Stel jezelf dan de volgende 5 vragen.

 

1. Voel ik mij aangetrokken tot het schilderij?

Probeer te ontdekken wat je zelf echt mooi vindt en welke kunst iets met je doet. Er is niks belangrijker dan je aangetrokken voelen tot een schilderij. Volg hierin altijd je onderbuikgevoel en vertrouw hier dan ook op. Krijg je er vlinders van in je buik? Een warm gevoel? Word je er blij van of ontroert het je zelfs? Observeer wat je voelt bij een kunstwerk en of het je een wauw-gevoel geeft.

Bepaal daarnaast of het schilderij je op een goede manier prikkelt. Het is zonde als je snel verveelt raakt van het schilderij dat je hebt aangeschaft. Onderschat de waarde van het beeld niet; het is een pronkstuk waar je dagelijks met plezier naar mag kijken. Koop uiteindelijk een schilderij omdat het je leven verrijkt en het met liefde gemaakt is, waar je graag naar blijft kijken en dat nooit verveelt.

 

2. Zit er een inspirerend, ontroerend of krachtig verhaal achter dit kunstwerk?

Het verhaal achter het kunstwerk is nog belangrijker dan het beeld zelf. Een bijzonder verhaal kan het beeld maken, terwijl een weinig inspirerend verhaal afdoet aan de waarde van een schilderij. Je hoeft natuurlijk geen kunsthistoricus te zijn om een schilderij te kopen of een verzameling te beginnen. Verdiep je in de kunstenaar, zijn of haar verhaal en het verhaal achter de kunst.

Mijn liefde voor de portretten die ik schilder is ontstaan vanuit mijn interesse voor de positie van de vrouw. Mijn schilderijen zijn betekenisvol en achter ieder schilderij zit dan ook een bijzonder levensverhaal. Het is mijn missie om mensen te inspireren met mijn schilderijen. In mijn werk als deskundige op het gebied van gezondheid en rechten van vrouwen, kom ik de meest bijzondere vrouwen tegen. Ik geloof dat elke vrouw van nature krachtig en mooi is en dat deze schoonheid een eerbetoon verdient. Dat is waarom ik mijn portretschilderijen maak.

Kleurrijke kunstprint Enya door Marjolein Poels

 

 

3. Is het een limited edition en hoe exclusief is de rest van het werk van de kunstenaar?

Een beperkt oeuvre weerspiegelt de toewijding en integriteit van de kunstenaar. Daarnaast vermeerdert het de waarde van het kunstwerk en geeft het een gevoel van authenticiteit. Verschijnt er bijvoorbeeld iedere week een nieuw kunstwerk of komen er maar een paar nieuwe werken per jaar uit? En hoe beperkt is de oplage van reproducties? Er zijn drie dingen waar je exclusiviteit aan kan afmeten: de oplage, nummering en signeren. Bepaal in hoeverre jij dit belangrijk vindt bij het kopen van kunst.

Al mijn schilderijen zijn uniek. Per portret maak ik een reproductie van 20-50 prints en deze kunstwerken kan je online kopen. Hoe lager de oplage, hoe exclusiever de kunst is. Vaak kiest een kunstenaar voor een minimale oplage van 500 stuks, wat de kunst dus juist minder exclusief maakt. Al mijn prints worden genummerd en persoonlijk gesigneerd door mij, om de exclusiviteit en transparantie hierover te behouden. Zowel het schilderij als de prints worden geleverd met een certificaat van echtheid.

 

4. Is het kunstwerk authentiek of zie ik de stijl en techniek vaker terug?

Wil je een origineel kunstwerk online kopen? Dan is het aan te raden om het eerst in het echt te bekijken. Vaak komen schilderijen in het echt anders over wat betreft textuur, diepte, kleur en grootte dan op een beeldscherm. Vraag jezelf vervolgens af of je soortgelijke werken eerder hebt gezien en of dit belangrijk is voor jou. Is het een uniek stuk? Vind ik de techniek interessant? En intrigeert het me?

Je mag bij mij ook een proefplaatsing aanvragen. Zo kun je het kunstwerk twee weken op proef in je eigen interieur hangen, zodat je zelf de magie van het schilderij kunt ervaren. Twijfel je? Dan neem ik het schilderij met liefde terug. Heeft een kunstenaar een no-returnbeleid? Dan kan je je afvragen in hoeverre de kunstenaar achter zijn of haar kunst, en de waarde ervan, staat.

Mijn stijl kenmerkt zich door een impastotechniek. Daardoor zie je dikke lagen verf en texturen in het schilderij. Ik gebruik geen kwasten, maar paletmessen om een patroon van kleine afzonderlijke kleurvlakken te creëren, die samen een bijzonder portret vormen. Van dichtbij gezien zijn mijn kunstwerken abstract, maar van een afstand zijn ze opmerkelijk realistisch. Alle portretten zijn uniek, maar er is een duidelijk lijn in de stijl terug te zien.

 

5. Ontwikkelt de kunstenaar zichzelf steeds verder?

Kunstenaars die blijven zoeken naar nieuwe materialen, technieken of benaderingen creëren interessantere kunst. Zelf vind ik het leuk om te experimenteren met nieuwe materialen en technieken. Zo ontwikkel ik mezelf per kunstwerk en word ik steeds beter. Hierdoor worden kunstwerken waardevoller en krijgen ze een authentiek karakter. Ook de waarde van de kunstenaar zelf vermeerdert hierdoor. Investeren in jong, aanstormend talent is daarom een slimme keuze. Vaak stijgt de waarde van een kunstenaar met de jaren en dat betekent dat kunst een duurzame investering is.

Ben je geïnteresseerd in het laten schilderen van een portret of wil je een ander kunstwerk kopen? Neem dan contact met mij op. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

Handtekening Marjolein Poels - With love